Bekkenet er betegnelsen på området som utgjøres av korsbenet, halebenet, hoftebenet og inkluderer de mykdelene som ligger rundt dette området, muskler, leddbånd, nerver osv. Bekkensmerter kan årsakes av mange ting. Bekkenet har mange funksjoner, blant annet å bære vekten fra overkroppen, bli komprimert og fjære for sammentrykkinger.
Bekkenleddene (IS-leddene) er leddet mellom hoftebenet og korsbenet. Som kiropraktorer ser vi klinisk at funksjonen i disse leddene er sentralt for en fungerende, optimal og smertefri korsrygg. Feilbelastninger, benlengdeforskjell og mye kompresjoner som f.eks. stillesittende arbeid kan lede til smerter i dette området.
Låsning i bekkenet:
Kiropraktorer snakker ofte om en ¨låsning i bekkenet¨. Dette kan være svært smertefullt og kan komme nokså akutt for mange. Dette oppstår som regel plutselig og skjer i forbindelse med en spesiell årsak. Et løft, en rotasjons bevegelse i korsryggen, en rask bevegelse eller liknende kan være grunnen til at bekkenet ¨låser seg¨. I samband med dette sees også muskelspasmer i nærliggende muskler samt at det også kan gi noen strålende smerter ned på fremside/bakside lår, lyske og kne. Det er ofte vanskelig for pasienten å relatere smertene til bekkenet eller korsryggen. Typisk for disse smertene er at det er en skarp smerte som gjøre det vanskelig å vri seg samt sette seg ned og reise seg opp. Man klarer gå, men det blir ikke bedre av en gåtur sammenliknet med korsryggplager som oftest lindres av gange. Kiropraktorer undersøker og behandler denne typen bekkensmerter på en trygg og effektiv måte.
Andre ting som kan årsake smerter i bekkenet er triggerpunkter i muskler rundt hofte, sete, korsrygg og lyske. Triggerpunkt er en liten lokal krampe i muskulaturen og må ikke forveksles med en krampe i muskler som man kan få under trening. Et triggerpunkt kan du gå med i lengre tid uten at du får symptomer, men kan over tid gi smerter og ubehag. Smertene er oftest da lokal, men kan også stråle ut i et referert området. Et eksempel er at du kan ha et triggerpunkt i setemuskulaturen som gir strålende smerter baksiden av låret.
Hvordan behandler kiropraktorer bekkensmerter?
For det første gjøres en grundig analyse og undersøkelse av hvert enkelt tilfelle. Dette for å kartlegge om smertene stammer fra korsrygg, bekken eller helt andre steder på kroppen. Det er vesentlig å gjøre en grundig undersøkelse for å kunne stille korrekt diagnose. Deretter utfører vi behandling med nødvendige leddkorrigeringer, muskelbehandlinger, dry-needling, treningsøvelser og tøyeøvelser. Det vil også være viktig med råd og veiledning i forhold til opptrening og forebyggende arbeid slik at dette ikke oppstår igjen. Alt dette vil våre kiropraktorer, muskelterapeuter og fysioterapeuter hos Maksimal hjelpe deg med.
Kan man ha skjevt bekken?
Svaret på dette er Ja! Er dette farlig? Nei. Vi har alle skjevheter og ujevnheter i kroppen. Forskning viser at skjevheter i kroppen er helt uproblematisk. Det finnes ingen som har 100% symmetri i bekkenet, det er faktisk slik at det er svært lite symmetri i våre kroppen generelt. Derfor har 90% av befolkningen et ben som er noe lengre enn det andre. Om man undersøker benlengdeforskjell må man skille mellom anatomisk/strukturell eller funksjonell benlengdeforskjell.
Strukturell: Dette innebærer at det finnes en forkortelse av benstrukturer.
Funksjonell: Dette innebærer at det er mekaniske endringer i kroppen som fører til forandringer i benlengden, for eksempel en kort hoftebøyer på høyre side, korsryggsproblemer eller en stram hamstring eller quadriceps muskulatur.
Våre tips til deg:
Kroppen vil alltid prøve kompensere og gjøre det beste ut av alle feilstillinger eller skjevheter man har. På denne måten er kroppen unik og det kan gå lang tid, hvis du i det hele tatt vil utvikle symptomer på benlengdeforskjellen din. Men er benlengdeforskjellen din på mer enn 1,5-2 cm så vil ikke kroppen alltid klare kompensere opp for dette. Du vil da kunne utvikler smerter i bekken, korsrygg, knær og også iblant helt opp til skuldre og nakke. Muskler vil begynne overanstrenge seg på visse området i kroppen og det er da viktig at du gjøre tøye- og strekkeøvelser samt får en grundig undersøkelse slik at dette kan enten korrigeres med såle/ortose eller om det kan løses med tøying og trening.
Slik vil kiropraktoren på Maksimal hjelpe deg:
Kiropraktoren vil da hjelpe deg med å finne ut hva slags benlengdeforskjell det er snakk om, altså om det er en strukturell eller funksjonell. Videre tiltak vil da være å vurdere om det kan være passende med fotsåler eller ortopedi hvis det foreligger en strukturell benlengdeforskjell. Ved en funksjonell forskjell vil kiropraktoren undersøke deg grundig og finne årsaken til problematikken samt korrigere ved hjelp av en trygg og effektiv behandling og behandlingsplan.