Musearm
Gjør det vondt i albuen? Dette bør du gjøre!
Musarm eller lateral epikondylitt som det heter på fagspråket er en smertetilstand som skyldes overbelastning av senefester på yttersiden av albuen. Dette forårsakes vanligvis av gjentatte, ensidige bevegelser som fører til betennelse i senefester. Mange får dette som en konsekvens av sitt daglige yrke så som kontorarbeidere, rørlegger, elektrikere, malere osv.
Smertene kan være både akutte og kroniske og kan i visse tilstander være ekstremt smertefult. Plagene føles ut som murrende verkende smerter på den ene siden av albuen og kan gi strålende smerter nedover underarmen mot håndleddet. Armen og håndens funksjon blir ofte nedsatt. Det kan være vanskelig å holde et glass/kopp, håndhilse, skru en lyspære osv. Generellt alt arbeid med hånden kan bli problematisk. Dette er dessverre en tilstand vi som kiropratorerer i Oslo ser relativt ofte. Diagnosen stilles klinisk av din kiropraktor eller annen terapeut, det er ikke behov for bildediagnostikk i disse tilfellene.
Dette bør du gjøre:
Målet med behandlingen er dempe betennelsesreaksjonen. Unngå utløsende aktivitet og belastning som gir deg smerter. Endre arbeidsstilling, arbeidsform som er minst mulig belastende for armen. Vi som kiropraktorer og jobber oftest med å bedre sirkulasjonen rundt betennelsen og øke funksjon i både albue, håndledd og skulder. Iblant kan det også sitte låsninger eller spenninger i nakken som kan være med å bidra til smerter rundt albue. I akuttfasen kan betennelsesdempende medisin være til hjelp. Kortisonsprøyter kan ha positivt effekt umiddelbart, men studier har vist at dette kan være skadelig på langsikt. Derfor brukes dette i mye mindre grad enn tidligere.
Etter akuttfasen starter den oppstyrkende og forebyggende behandlingen. Dette foregår i form av trening og uttøying. Dette bør foregå over en 3-4 måneders periode hvor du følges opp med øvelser og opptrening av din kiropraktor eller fysioterapeut.
Noen tips til kontorarbeidere med musarm:
- Ha støtte under håndleddene mens du jobber.
- Musematte bør man ha så musen glir bedre og du slipper bruke mer kraft enn nødvendig.
- Begrens bruken av dobbelklikk
- Varier mellom å bruke høyre og venstre hånd på musen. Dette tar noe tid å trene opp, men er en av de aller beste måtene å avlaste.
- Prøv å varier mellom å stå og sitte mens du jobber.
- Arbeidsstillingen bør varieres. Du må opp og gå litt innimellom.
- Uttøying av underarmen, brystet, skulder og nakken bør gjøres innimellom.